Har du fått mus i huset? Slik oppdager du dem og blir kvitt dem En liten mus kan gjøre stor skade. I tillegg til å gnage på vegger og ledninger, etterlater mus lukt og smitte. Mange merker dem først på lyder i veggen – eller muselort på kjøkkenbenken. Her får du vite hva du bør se etter, hva du kan gjøre – og når det er lurt å få hjelp.
En liten mus kan gjøre stor skade. I tillegg til å gnage på vegger og ledninger, etterlater mus lukt og smitte. Mange merker dem først på lyder i veggen – eller muselort på kjøkkenbenken. Her får du vite hva du bør se etter, hva du kan gjøre – og når det er lurt å få hjelp.
Mus er nattaktive og sky, men de legger igjen spor. De vanligste tegnene er små ekskrementer (som ligner svarte riskorn), lukt av urin, gnagemerker eller lyder i vegger og tak – gjerne på kvelden når alt annet er stille.
I noen tilfeller ser man musen selv, ofte i en krok på kjøkkenet, vaskerommet eller boden. Der finner de mat og varme – og kan gjemme seg i små åpninger.
Mus trenger ikke store åpninger – en sprekk på seks millimeter er nok. De kan komme inn gjennom ventiler, sprekker, rørgjennomføringer, eller via åpne dører og vinduer.
Når temperaturen faller, trekker de inn. Har du først hatt mus én gang, er sjansen større for at de kommer tilbake – særlig hvis huset gir dem gode skjulesteder.
En mus gnager konstant. Den kan ødelegge isolasjon, inventar og elektriske ledninger – og dermed skape brannfare. Den bygger reir, samler mat og etterlater seg avføring og urin som kan gi både lukt og smittefare.
Derfor bør museaktivitet tas på alvor – selv om du bare har sett én.
Første steg er å kartlegge hvordan musene kommer inn. Se etter hull, sprekker og åpninger. Tett dem med stålull eller metallnetting – men først etter at musene er ute.
Musefeller og åte fungerer best om de plasseres der musene beveger seg, typisk langs vegger og i mørke hjørner. Kombiner dette med godt renhold, slik at matrester og lukt ikke trekker dem tilbake.
Profesjonelle skadedyrteknikere kan hjelpe både med å sette inn riktige tiltak og med å finne inngangspunktene du kanskje ikke ser selv.
Det viktigste du kan gjøre er å gjøre huset mindre tilgjengelig for mus. Tett åpninger i grunnmur, rundt rør og luftekanaler. Sørg for god orden i boder og garasjer, og unngå å lagre mat i uisolerte rom. Kompost, fuglemat og søppel tiltrekker seg mus – så vær oppmerksom på hva du har rundt huset.
Ryddige og tørre omgivelser er mindre attraktive for skadedyr generelt – også mus.
Har du oppdaget aktivitet, men ikke blir kvitt problemet? Har du hatt mus i huset før? Eller bor du i et område med mye gnagere?
Med skadedyrforsikring fra VIS får du profesjonell hjelp til å bekjempe mus – og råd for å unngå at de kommer tilbake. Vi kjenner byggenes svakheter, og vet hva som skal til for å sikre hjemmet ditt.
Hva slags mus er vanlige i hus? Småskogmus, husmus og klatremus er de vanligste. Når på året kommer de inn? Høsten og vinteren – når det blir kaldt ute og musene søker varme og mat. Hvordan kommer de seg inn? Gjennom små sprekker og hull, gjerne rundt rør eller dører. Hva slags skade gjør de? Gnag på ledninger og isolasjon, luktproblemer, helsefare. Hvordan får man dem ut? Ved å kombinere feller, åte og tetting av innganger – og søke hjelp om det trengs.
Nei, ikke link